Oscar és majdnem Oscar

2018. április 29.

Rengeteg magyar filmes alkotó nyert Oscar-díjat az elmúlt évtizedekben, igaz, jelentős többségük nem itthonról, hanem kivándorlóként Amerikában. Ha a filmes szakmákat külön és számszerűen nézzük, a magyar származású látványtervezők voltak a legsikeresebbek, hat alkotó összesen tíz Oscar-díjat zsebelt be (közülük ketten fejenként hármat). Szintén csúcstartó Rózsa Miklós zeneszerző a három szobrocskájával, melyek közül az egyik a Ben Hur zenéjéért járt.

Mi tagadás, a háttérmunkásokra kevesebb fény esik, pedig a sikereik, immár itthonról, a következő évtizedekben is folytatódtak. 1995 és 2013 között három hazai alkotócsoport is nyert technikai Oscart olyan újításokért, amelyek nem csak megkönnyítették a hatásos kivitelezést, de látványosabbá, esztétikusabbá varázsolták a filmképet.

A rendezők neve közismertebb, bár a régieket lassan befedi a felejtés homálya. Filmjeik azonban szerencsére, túlélik őket. Az 1944-ben Oscar-díjat nyert Casablancának a népszerűsége például ma is töretlen, azt azonban kevesebben tartják számon, hogy a rendezője magyar származású volt, Kertész Mihálynak hívták, ám a karrierjét Michael Curtis néven futotta be. Sokan rajongtak annak idején a pazar kiállítású My Fair Lady-ért is. Ezért a műért a new yorki magyar szülők gyermeke, George Cukor kapott 1965-ben Oscar-díjat.

Az első Magyarországra érkező Oscar szobrot Rófusz Ferenc nyerte 1981-ben A légy című animációért, egy évvel később Szabó István hozhatta haza a díjat a Mephistóért, majd 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt című vizsgafilmjéért kapta meg az 1972-ben alapított diák Oscart.

Az újabb magyar sikerszéria 2016-ban indult, amikor Nemes Jeles László a Saul fiával elhozhatta az Amerikai Filmakadémia legjobb idegen nyelvű filmért járó díját. Két év múlva Deák Kristóf rövidfilmjét, a Mindenkit tüntették ki Los Angelesben.

Ez az évtized több beválogatást és jelölést is hozott a magyar filmes alkotóknak, idén a legfrissebbekből válogattunk egy csokorra valót.

2018. május 11. péntek, 18 óra, Csőke József terem      

  • Rófusz Ferenc: A légy, 1980. Oscar díj 1981. (animáció)
  • Bucsi Réka: LOVE, 2016. Oscar beválogatás 2018 (animáció)
  • Bognár Éva Katinka: Hugo Bumfeldt, 2015. Oscar beválogatás 2018 (animáció)
  • Andrasev Nadja: A nyalintás nesze, 2016. automatikus jelölés (animáció)
  • Kis Hajni: Szép alak, 2016. diák Oscar jelölés 2016 (rövidfilm)
  • Deák Kristóf: Mindenki, 2015. Oscar díj 2017. (rövidfilm)