Sajtótájékoztató

2018. március 01.

Kétszáz órányi filmanyagból válogatott az előzsűri

A 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra való jelentkezés január 28-án zárult le, közel 400 érvényes nevezéssel a világ minden tájáról. A legtöbb filmet Európából kaptuk, s érkeztek alkotások olyan távoli országokból is, amelyek filmművészetével még nem volt alkalmunk megismerkedni a hazai mozikban.

Öt kategóriában hirdettük meg a fesztivált: nagyjátékfilm, kisjátékfilm, dokumentum- , kísérleti- és animációs film. Elsöprő mennyiségben érkeztek kisjátékfilmek, ami arra utal, hogy a fiatal, pályakezdő filmesek körében máris népszerűvé vált a szegedi operatőr fesztivál.

Az előzsűri a mintegy 200 órányi teljes anyagból kb. 24 órányi filmet válogatott be a versenybe, továbbá 12 órányi anyagot javasolt versenyen kívüli, információs vetítésre.

AZ ELŐZSŰRI TAGJAI

Nagyjátékfilm: Monory-Mész András, Jancsó Nyika

Kisjátékfilm: Bollók Csaba, Lovasi Zoltán

Dokumentumfilm: Ferenczi Gábor, Maly Róbert

Kísérleti film: Sopsits Árpád, Gózon Francisco

Animációs film: M. Tóth Éva, Kardos Sándor

A MÁJUS 9-ÉN KEZDŐDŐ FESZTIVÁLT ENYEDI ILDIKÓ TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL CÍMŰ FILMJÉNEK VETÍTÉSÉVEL NYITJUK

A következő napokon a versenyprogram mellett számos kísérőrendezvényre kerül sor. Többek között James Chressanthis workshopjára, továbbá megemlékezünk a legendás operatőrről, Illés Györgyről, Zsigmond Vilmos hajdani tanáráról a róla készült portréfilm vetítésével.

Szász János filmrendező vezetésével bemutatkozik a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmes tanszéke, s vendégünk lesz két testvérfesztivált is, a palicsi European Film Festival, és a Malter – Vándor filmfesztivál.

AZ IDEI FESZTIVÁL ZSŰRI TAGJAI:

Szabó Gábor operatőr, a zsűri elnöke,

Enyedi Ildikó rendező,

Muhi András producer,

James Chressanthis (USA) operatőr,

Erdély Mátyás operatőr