Szabó Gábor: Filmeskönyv 2

2019. május 01.

FILMESKÖNYV - hogyan kommunikál a film

A szerző ajánlója

Ez a könyv filmeseknek és leendő filmeseknek készült. Azoknak, akiket érdekel a film hatásmechanizmusa, a filmnyelv szerkezetének elemei, az, hogy ezekből a film hogyan épít képsort és történetet, és hogy napjainkban milyen irányokba fejlődik tovább a klasszikus filmnyelv. Nem recepteket próbál adni, hanem inkább abban segít, hogy ki-ki elkészíthesse a saját receptjeit.

A Filmeskönyv első kiadása teljesen kifogyott a boltokból, és már én is szétosztogattam minden elérhető példányomat. Mikor nekiláttam a második kiadásnak, először is kölcsön kellett kérnem egy példányt egy vágó barátomtól. Hamar rájöttem, hogy sok helyen szorul változtatásra az első kiadás, részben, mert azóta sokat változott maga a filmkészítés is, részben mert úgy éreztem, néhány dolgot ma már máshogy fogalmaznék meg. Amikor pedig a javításnak nekiláttam, sok helyen az az érzésem támadt, hogy ki is kell egészítenem az eredeti szöveget. Így néhol kisebb betoldásokkal, máshol komplett fejezetekkel egészítettem ki az eredeti könyvet, ami a végén kb. másfélszeresére duzzadt az első kiadásnak. Tettem bele többek közt egy szómagyarázatot, amely a filmes szakkifejezéseket magyarázza el.

Remélem, ez a második kiadás nemcsak azoknak lesz érdekes, akik először találkoznak a könyvvel, hanem azoknak is, akik az első kiadást már olvasták.

A szerzőről:

A szerző, Szabó Gábor filmoperatőr, Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész, egyetemi tanár, a Magyar Operatőrök Társaságának (HSC) alapító tagja, számos magyar és nemzetközi játékfilm alkotója. Több évtizedes gyakorlata van az operatőri szakma oktatásában, sok fiatal operatőr végzett a tanítványaként.

www.gaborszabo.hu

A fotók 2018-ban, az Írók Boltjában tartott könyvmeutatón készültek.