ZSVFF Életműdíj 2019

2019. május 14.

Kende János

Pályája erős felütéssel indult. Épp, hogy csak befejezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1965-ben, Jancsó Miklós (a 60-as évek nagy sikerei, pl. az  Így jöttem, a Szegénylegények, a Csillagosok, katonák után) addigi, tapasztalt operatőre helyett a fiatal Kende Jánosra bízta a Csend és kiáltás című, ötödik játékfilmjének fotografálását. A következő huszonöt évben a technikai újításokra maximálisan nyitott Kende kameráján keresztül láthattuk Jancsó filmjeinek világát, ő lett „a hosszú beállítások mestere”, összesen 14 filmet forgattak együtt. 1989-ben a világ száz legjobb operatőre közé választották.

Későbbi alkotói időszakából kedves operatőri munkái az Egy őrült éjszaka, a Petőfi'73, a Sándor Mátyás, a Magyar Rapszódia, a Franciska vasárnapjai, az Ámbár tanár úr.

2002-ben abbahagyta a filmkészítést (mint mondja, úgy érezte, ismételné saját magát), azóta idejét és tehetségét teljes mértékben a tanításnak szenteli. 1994-től a Színház - és Filmművészeti Egyetem oktatója, 1999-2004 között az operatőri tanszék vezetője, 2004-2006 között a Film és TV főtanszék vezetője.

Összesen 60 játékfilm, számos tévéfilm, rengeteg dokumentum- és reklámfilm fűződik a nevéhez. Filmjei Európa legrangosabb fesztiváljain kaptak elismeréseket. Munkásságáért illetve életművéért Magyarország valamennyi művészeti díját megkapta.