Elengedni a világ dolgait

2021. szeptember 21.

Enyedi Ildikó A feleségem történetéről: Gondoljuk újra a világban való szerepünket!

Két nappal az országos premier előtt, a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál első napján, versenyen kívül mutatták be a magyar–olasz–német–francia együttműködésben készült A feleségem története című filmet Szegeden, a Belvárosi Moziban. 

A vágy titokzatos tárgya a nő? A férfi képes a nő megértésére? Megoldható feladat a férfi számára a férfi–nő kapcsolat átlátása vagy ez is része a világ megérthetetlenségének? Mindebből az is következhet, hogy ezért nem is feltétlenül feladatunk, hogy logikai rendbe szervezzük életünket és a világhoz fűződő viszonyunkat. Ezekről és ezekhez kapcsolódó kérdésekről beszélgetett a kedd esti filmpremier után a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében Enyedi Ildikó rendező Sághy Miklós filmesztétával.

Enyedi szerint a regény és film főszereplője, Störr kapitány uralni és kontrollálni szeretné életét azt követően, hogy házasságot köt, mert a belé nevelt férfi szemlélet szerint ezt kell tennie. Ilyen értelemben meglehetősen maszkulin szemléletű a film, de arra ösztönöz, hogy újragondoljuk a világban való szerepünket.

Rendezői koncepciója szerint Enyedi Ildikó azon az úton szerette volna végig vinni a férfi főszereplőt, hogy az életben képessé váljunk a dolgok elengedésére. Legyen szó nőről, szerelemről, vágyról és érzelmekről – hallhattuk a beszélgetésen.

(Bod Péter, szeged.hu)

Fotó: Szabó Luca