Greed és Greed

2022. május 12.

Vágvölgyi B. Andrásnak 2022-ben jelent meg Greed – A mohóság fojtogató súlya című regénye, melynek egyik ihlető forrása Stroheim Gyilkos arany (Greed) című filmje volt. Május 26-án este a könyvbemutató előtt levetítjük a némafilm rövidített változatát.

Az 1923-ban készült Gyilkos arany Stroheim leghíresebb műve. Ez a San Franciscó-i szegénynegyedek életéről szóló film okozta az első komoly összetűzést a rendező és producerei között. Kíméletlen őszinteségét, naturalizmusát nem tartották filmszerűnek, ezért nem engedték a maga teljességében vetíteni. Annyira megkurtították (az eredetileg 10 órás művet először 4, majd 2 órásra vágták), hogy Stroheim sosem volt hajlandó nevével jegyezni a filmet. Csak 30 év múltán szánta rá magát, hogy megnézze a rövidített verziót, mely még így is világhírt szerzett neki, és az egész modern filmművészetet befolyásolta.
Stroheim különösen vonzódik mindahhoz, ami rút, torz és gonosz, ám ez soha nem válik öncélú mutogatássá nála. Démoni erőket szabadít fel hőseiben, az élet poklát próbálja ábrázolni - de a cinizmus, az ember megvetése mégis nagyon távol áll tőle. Filmjeinek közvetlen témája mindig a szerelem, melyet azonban végzetesen eltorzít a hőseiben lakó alantas indulatok feltörése – írta a rendezőről Bíró Yvette.

Részlet a könyvből:
Ne rohanjon már Húgó bácsi, mi a baj? Mi a baj, mi a baj fiam?, hát van itt ez az amerikai film, rendezte Erich von Stroheim, az a magyar címe, hogy Gyilkos arany, angolul úgy mondják: Greed, ami „mohóság”, és a Royal Apollóban komplett orkesztion kíséri, én meg csak improvizáljak. Gyilkos arany?, most jött meg az üzletbe a Nyugat, Húgó bácsi, ír róla a Hevesy Iván, nem tetszik elolvasni előtte, hátha segít? Mit nem mondasz, gyermek?!, hol van? Nézzem!

05. 26. 20:15 Gyilkos arany - némafilmvetítés Darvas Kristóf zeneszerző élő zongorakíséretével.

             21:15 Vágvölgyi B. András: Greed - könyvbemutató
             Beszélgetőtársak: Sághy Miklós és Szilárdi Réka egyetemi oktatók