Könyvbemutató

2023. október 19.

Bokor Balázs: Hollywood híres magyarjai

Október 25. 17.20 óra
Csőke József terem

1998-ban jártam első alkalommal Los Angelesben, nagyon készültem a találkozásra. A filmeket gyermekkorom óta nagyon szerettem, ezért egyszer egész napos programot terveztünk barátaimmal a híres Universal Stúdió élményparkjába. Felautóztunk a Hollywood felirathoz is, amelynek eredetijét 1923-ban állították fel, majd 1978-ban megújították. A gigantikus méretű,  13,7 m magas és 9-12 m széles betűkből ekkor alakult ki a ma jól ismert látvány.
2007-ben érkeztem meg másodszor, hogy megkezdjem főkonzuli megbízatásomat. Los Angeles, amit oly sokan nemes egyszerűséggel Hollywooddal azonosítanak, valójában egy nagy, mindent átfogó és mindent megmozgató Hollywood-feelinget áraszt. Ebből az élményből ered első filmes könyvem, Az én Hollywoodom témája. 

Idén megjelent Bokor Balázs új filmes témájú könyve. A Hollywood híres magyarjai (2023. Magyar Hollywood Tanács) című összeállítás már teljes terjedelmében az álomgyár magyar, vagy magyar gyökerű ikonikus alakjait veszi sorra, ám nem csak a filmcsillagokra fókuszál, hanem a filmkészítés láthatatlan alkotóira, háttérmunkásaira is. Az operatőrök, díszlettervezők, forgatókönyvírók, zeneszerzők mellett találunk maszkmestert, kaszkadőrt, sőt programozót és szoftverfejlesztőt is.
Hasonlóan érdekes, olykor meglepő a sztárok névsora is, amely napjainkig húzódik, így George Cukor és Lugosi Béla mellett szerepel a könyvben Antal Nimród és Deák Kristóf, Gábor Zsazsa mellett pedig Adrien Brody. Hogy utóbbi miért került a magyarok közé, az nem csak a könyvből, de személyesen tőle is megtudható a szerda délutáni könyvbemutatón.  

A szerzővel Marton Árpád újságíró beszélget.