Lezárult a nevezés

2022. január 10.

Több mint négyszáz nevezés érkezett a 6. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra

Kis híján rekordot döntött a beérkezett művek száma a 6. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra a világjárvány és a rövid nevezési idő ellenére. Ebben az évben visszatérünk az eredeti, májusi időponthoz, amit a pandémia miatt kényszerűen halasztottunk őszre az utóbbi két évben. 

Idén összesen 419 filmet küldtek versenybe a világ minden tájáról Ecuadortól Indiáig, Finnországtól Ausztráliáig. Az alkotók kifejezett kérésére újra versenybe szállhatnak a dokumentumfilmek is.

A 47 nagyjátékfilm között több premier előtti, de a közelmúltban a mozikban futott alkotás is van, pl. Grosan Cristina: A legjobb dolgokon bőgni kell (operatőr: Győri Márk), Tiszeker Dániel: Nagykarácsony (operatőr: Pataki Ádám), Enyedi Ildikó: A feleségem története (operatőr Rév Marcell), Kis Hajni: Külön falka (operatőr Nyoszoli Ákos), a Cannes-i győztes Titán, az orosz DAU.Natasha, a lengyel Sweat.

A 97 nevezett dokumentumfilm között sok, fesztiválokat megjárt, díjazott magyar és külföldi alkotás van, pl. a Fahidi Éváról készült A létezés eufóriája, Visky Ábel filmje, a Mesék a zárkából, Török Zoltán nagy sikerű természetfilmje a Vadlovak – Hortobágyi mese.

A kisjáték- és kísérleti filmek között is több neves filmesre bukkanhatunk, pl. a tavaly díjazott Bántó Csaba operatőr fotografálta Lázadás című 9 perces alkotás (rendezte Erkel Bálint), a 2019-es Zsigmond Vilmos-díjas Dobos Tamás Az ezredes a vörös nőért sír (rendezte Nagy V. Gergő) vagy Reisz Gábor és Szimler Bálint kisfilmje.

A válogató zsűri, melynek tagjai Buk Miklós, Ferenczi Gábor, Lovasi Zoltán, Pavlovszki Natasa, Török Ferenc és Zurbó Dorottya, február elsejéig választja ki a versenybe kerülő filmeket.

A fesztivált a tervek szerint május 24-28. között rendezzük meg a Belvárosi Moziban.