Lezárult a nevezés

2024. június 05.

Véget ért a március óta tartó nevezési időszak az éves  operatőri seregszemlénkre. Idén három kategóriában vártuk a nevezéseket: nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket és dokumentumfilmeket küldhettek a hazai és nemzetközi alkotók.

A sorban nyolcadik operatőrfesztivál egyik kiemelkedő eredménye, hogy az előző évekhez képest jelentősen megnövekedett a nagyjátékfilmek száma: 29 alkotás érkezett a felhívásra, melyek között európai, ázsiai és tengerentúli nevezések egyaránt megtalálhatóak. 

Fesztiválunk a kezdetek óta jelentős hangsúlyt fektet a magyar alkotásokra és ezzel a hazai operatőrök munkásságának reprezentálására. Az elmúlt két évben bemutatott szerzői filmek – beleértve az Inkubátor program keretében megvalósuló műveket és a három legsikeresebb, egészestés dokumentumfilmet is – majd mindegyike nevezett a fesztiválra, így nem túlzás azt állítani, hogy a mezőny az utóbbi időszak legfontosabb hazai filmjeinek legjobbjaiból áll össze.

A beérkezett, mintegy 200 alkotásból rangos filmes alkotókból és szakemberekből álló előzsűri választja ki a versenyprogramba kerülő filmeket, melynek eredményét 2024. június 17-én hirdetjük ki a fesztivál honlapján és közösségi oldalain.

A beérkezett pályaművek nemzetközi nívóját jelzi, hogy számos A-kategóriás fesztivált megjárt alkotás érkezett legyen szó Cannes-ról, Bostonról vagy Berlinről. Az operatőri munkára fókuszáló, független filmes filmmustránkat ősszel, október 8 és 12. között tartjuk a szegedi Belvárosi Moziban, mely a versenyprogram mellett workshopoknak, szakmai beszélgetéseknek, közönségtalálkozóknak és egyéb vetítéseknek, filmes eseményeknek otthont ad.