Terítéken a krimi

2022. május 12.

Május 26-án délelőtt Varró Attila filmkritikus vezetésével kerekasztalbeszélgetést tartunk a bűnfilmek képi világáról rendezők és operatőrök részvételével, délutánonként pedig a témához kapcsolódó filmek közül lehet válogatni. 

András Ferenc és Ragályi Elemér alkotása, a Dögkeselyű 1985-ben, az akkori Magyarországon újszerű bűnügyi filmnek számított, ugyanis elmosta a határokat a bűnöző és a kisember között, egy tisztes polgárból teremtett kényszer-gengsztert, akit valójában nem is a pénz, hanem a becsületének visszaszerzése motivál.
A Dögkeselyű máig a magyar bűnfilmek etalonjának számít, hatása szinte minden azóta készült krimiben tetten érhető, de hiteles miliőteremtése miatt akár kordokumentumként is nézhető. Nem csak itthon, külföldön is sikeres volt, a Berlini Filmfesztiválon Arany Medvére jelölték, s megkapta a közönségdíjat. Közel 60 országban mutatták be.

Akik kedvelik a csavaros történeteket és a bizarr, sőt morbid szituációkba oltott fekete humort, most újra mozivásznon nézhetik meg a 2008-ban készült A nyomozót, melynek rendezője és forgatókönyvírója Gigor Attila, operatőre Herbai Máté. A film egyöntetű közönség- és szakmai sikert aratott, a 39. Magyar Filmszemlén három díjat nyert. A mű egy különc boncmester néhány napját követi végig – Anger Zsolt kiváló alakításában -, a gyilkosság viszonylag hamar megtörténik, ám a kiszámíthatatlan bonyodalmak csak ezután kezdődnek.

A nyomozó furmányos vonalvezetésű, többé-kevésbé jól centírozott dramaturgiájú, szellemes jelenetekkel és kiváló színészi teljesítményekkel teli film – fogalmazott Pápai Zsolt.

Hasonlóan abszurd Bodzsár Márk rendező 2013-ban bemutatott első nagyjátékfilmje, az Isteni Műszak – operatőr Reich Dániel -, amely a CinÉast filmfesztiválon Luxemburgban elnyerte a zsűri különdíját.

Az Isteni műszak ízig-vérig magyar film – elsőfilmes direktorunk mégis olyan natúr stílusban ábrázolja az erőszakot, olyan szép ívben spricceli a vért és tréfásan festi a halált, na meg olyan flott ritmusban lövi a poénokat, mint az ügyesebb kezű midcult-rendezők Hollywood-alsón – írta a műről Soós Tamás kritikus a revizoronline oldalán. 

Május 26. 10.30 A BŰNFILMEK ATMOSZFÉRÁJA, A HATÁSKELTÉS KÉPI ESZKÖZEI 
Moderátor: Varró Attila filmkritikus
Helyszín: Balázs Béla terem

Május 24. 17:00 A nyomozó
Május 25. 18:15 Dögkeselyű
Május 26. 17:00 Isteni műszak