Pályázati kiírás 2023

2023. március 10.
zsiff_2023

7. ZSIGMOND VILMOS NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL

Helyszín: Belvárosi Mozi, Szeged
Időpont: 2023. október 24-28.

„Az operatőr különleges állatfajta: szereti egymást. Megpróbálunk összetartani, bárhol vagyunk is a világban” – jellemezte saját szakmai közösségét Zsigmond Vilmos egy 2004-es interjúban.
A róla elnevezett filmfesztivál – a szakmai célok mellett – ennek a gondolatnak a jegyében hívja seregszemlére az operatőröket, és helyezi fókuszba a filmkép minőségét.  
Zsigmond Vilmos (1930-2016), a világhírű magyar származású Oscar-díjas operatőr Szegeden született, ahova élete végéig visszajárt. Városától 2004-ben díszpolgári címet kapott, egy évvel később, 75. születésnapja alkalmából a szegedi Belvárosi Mozi – Magyarország egyik legszebb, több mint 100 éves hagyományos mozija – róla nevezte el legnagyobb, 500 fős vetítőtermét, amire Zsigmond Vilmos hallatlanul büszke volt.


A fesztivál célja

A fesztivál kiemelt célja, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre irányítsa a figyelmet, és egyúttal lehetőséget teremtsen fiatal filmesek bemutatkozására, tapasztalatcseréjére. A fesztiválra érkezett pályaműveket a zsűri elsősorban az operatőri teljesítmény alapján értékeli, figyelembe véve természetesen a film egészének művészi színvonalát is. 
FELHÍVJÜK A PÁLYÁZÓK FIGYELMÉT, HOGY EZ EGY SZAKMAI FESZTIVÁL, AHOL A DÍJAT AZ OPERATŐRÖKNEK ÍTÉLI A ZSŰRI. 
A VERSENYPROGRAMBA JUTOTT FILMEKÉRT NEM ÁLL MÓDUNKBAN JOGDÍJAT FIZETNI. 

A pályázók köre 
Korhatár nélkül jelentkezhetnek alkotók és alkotócsoportok, várjuk azokat a műveket is, amelyekben filmművészetet tanuló rendező és/vagy operatőr szakos egyetemi hallgatók vettek részt. 

Pályázni 2020. január 1. után készült fikciós NAGY- és KISJÁTÉKFILMEKKEL, DOKUMENTUMFILMEKKEL és KÍSÉRLETI FILMEKKEL (beleértve az animációs és mobiltelefonnal készült filmeket is) lehet. 
Egy alkotó több filmmel is nevezhet. 

Technikai feltételek
A nevezett filmekhez időkorlát nélküli online screenert kérünk, amennyiben kódolt, olyan kóddal várjuk, amely a fesztivál végéig érvényes. Kérjük, a filmeket minden esetben lássák el angol felirattal! Kérjük továbbá, hogy a megtekintő kópia a film végleges verziója legyen!

A versenyprogramba bekerült filmeket kizárólag DCP-formátumban tudjuk elfogadni. 

Nevezési lap
Nevezési határidő: 2023. április 16. 24:00
Versenyprogram kihirdetése: 2023. május 3.
A pályázati kiírás részét képezi a Nevezési szabályzat

Értékelés
A beérkező pályamunkákat 6 fős, operatőrökből, rendezőkből, filmes szakemberekből álló válogató zsűri értékeli. 
A versenyprogramba került filmekről nemzetközi zsűri dönt, melynek elnöke Szabó Gábor Balázs Béla-díjas operatőr, egyetemi tanár, Zsigmond Vilmos egyetlen rendezésének (Tékozló apa, 1991) operatőre.

A fesztivál fővédnöke: Susan Zsigmond

Fesztiváldíjak:
Életmű díj
Zsigmond Vilmos-díj a legkiemelkedőbb operatőri munkáért
Legjobb film kategóriánként: a fényképezés és a tartalmi megvalósítás egységének kiemelkedő színvonaláért
A VisionTeam és a Special Grip Hungary díja a legjobb fiatal operatőrnek
Szeged Város díja
Kritikusok díja
Diákzsűri díja
A zsűri fenntartja a jogot, hogy nem minden kategóriában ad ki díjat.