Zsűri

Szabó Gábor operatőr
Operatőr (HCA)

Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész, a HCA alapító- és vezetőségi tagja. Harmincnál több játékfilm, továbbá mintegy hatvan rövid- és dokumentumfilm, TV-játék, reklám- és koncertfilm forgatása fűződik a nevéhez.  Eddigi pályafutása során kb. hetven hazai és nemzetközi díjjal értékelték alkotói tevékenységét. 1991-ben Zsigmond Vilmos őt választotta egyetlen rendezői munkája, a Tékozló apa című film operatőrének.

Legutóbbi hazai nagyjátékfilmes munkája, a Sopsits Árpád által rendezett Martfűi rém (2016) három operatőri díjat nyert. 

Balázs Béla-díjas (1989), Érdemes művész (1996)

Rendező , a MADOKE alapítója és vezetőségi tagja

Dokumentumfilm-rendezőként végzett az SZFE Docnomads képzésén. A Levelek Anyámtól című diplomafilmjét 2016-ban a Magyar Filmhéten jelölték a legjobb rövidfilm díjára. Jelenleg DLA képzésen vesz részt, kutatási témája a rendező és a szereplők viszonyának pszichológiai és dramaturgiai hatásai a hosszú távú dokumentumfilmben. Első, egész estés dokumentumfilmje, az Anyáim története (2020, társrendező: Haragonics Sára) a kanadai HotDocs filmfesztiválon debütált, majd mintegy 30 nemzetközi filmfesztiválon vetítették és számos díjat kapott. A magunk módjára üvölteni (2022) című Kassák-filmje a berlini Film Arte Fesztiválon a Legjobb Rendező díját nyerte. Az Inkubátor program keretében készült Nem halok meg (2023) című alkotása januártól lesz látható a hazai mozikban.

 

operatőr FSF, HCA

1981 óta Svédországban él, több évtizedes munkakapcsolat fűzi Roy Anderssonhoz. A Dalok a második emeletről (2000) és a 2014-ben Velencében Arany Oroszlánnal kitüntetett Egy galamb leült egy ágra, hogy eltűnődjön a létezésről (2014) című nagyjátékfilmek mellett több rövidfilmet is forgattak együtt. Operatőrként, rendezőként Svédországon kívül dolgozott Magyarországon, Mongóliában, Észtországban, Dániában, Olaszországban, Franciaországban. Több mint 75 reklámfilmet, rövidfilmeket és 5 nagyjátékfilmet készített. Gyakran tart mesterkurzust szerte a világon. 2022-ben a palicsi filmfesztiválon életműdíjjal ismerték el munkásságát.

forgatókönyvíró és filmrendező

Jelenleg a “Hunyadi - Rise of the Raven” c. epikus történelmi filmsorozat rendezőjeként dolgozik négy egy órás dráma epizódon, a premier 2024 végén várható.
A sorozat nemzetközi koprodukcióban készül az NFI támogatásával, a német BETA Film és a kanadai Serendipity Film együttműködésében. 2022-ben az amerikai “The Ark” c. sci-fi sorozatban rendezett két epizódot, előtte az “The Outpost” c. fantasy sorozat három évadában rendezhetett külföldön.

Orsi két nagyjátékfilmet rendezett eddig, ebből a debütáló “Nyitva” c. dramedyt íróként is jegyzi. A film témája a nem-monogám párkapcsolatok felé nyitás, és annak buktatói, humorral keverve az erős drámát. A filmet mind a kritikusok, mind a nézők pozitívan fogadták, és azóta is sikerrel megy a hazai Netflixen.

Orsi 2010-ben végzett a London Film Schoolban, írt és rendezett négy kisjátékfilmet itthon és külföldön, amelyek számos nemzetközi fesztiválon versenyeztek. Több mint egy évet töltött neves európai forgatókönyv workshopokon saját fejlesztésű scriptjein dolgozva, majd tv-sorozat rendezőként a hazai HBO-nál debütált. A “Terápia” sikerei után a “Csak színház” c. romantikus vígjáték sorozat következett, majd a “Tóth János” c. abszurd vígjáték sorozat, amelynek első két évadában vezető rendezőként dolgozott. 

Orsit legjobban a mindennapok hősei, az emberi szexualitás és kapcsolódások, a komplex női karakterek érdeklik, és azok az utak, amiket önmagunk megtalálásáért teszünk meg, gyakran a társadalmi elvárások ellenében. Szívesen keveri a humort a drámával, a provokatívat a hétköznapival, az érzékiséget a kínos helyzetekkel  - mint ahogy ez az életre is jellemző. Mindeközben frontembere és gitárosa a női punk&hip-hop csajbandának, a The PinUps-nak.  

operatőr (Argentina)

Filmes tanulmányait a Cineclub La Quimerában, majd a Córdobai Nemzeti Egyetemen, valamint Rodrigo Fierro fotós-operatőrnél és DP-nél végezte. 2003 óta a filmiparban dolgozik. A Los Hipócritas, a Julia y el Zorro, az Atlántida, az El grillo és a Yatasto című játékfilmek operatőre volt. 2012-ben megkapta a Yatasto legjobb dokumentumfilm-forgatókönyvéért járó Argentores-díjat Hermes Paralluelóval és Jimena González Gomezával együtt. A 2007-es és 2009-es Talents Buenos Aires-ben, 2019-ben pedig a Talents Berlinben való részvételre választották. Több díjnyertes dokumentumfilm társalkotója, művei számos nemzetközi fesztiválon szerepeltek világszerte: San Sebastian, Berlin, Marseille, Bécs, Mexikóváros, Yamagata (Japán), Buenos Aires, Nyon (Svájc).