Premier előtt

2023. október 17.

Mellékszereplők

Október 26. 14.30 óra 

"Vajon mit tud a bűn lényegéről az, aki csak a gyónásokból ismeri?" – hangzik el a kérdés a film trailerének elején, és valóban, Sopsits filmje a beharangozó alapján nem csupán hőseinek szövevényes, drámai fordulatokkal teleszőtt kapcsolatait, de a bűn lélektanát is kutatja. 
Sopsits Árpád A martfűi rém után hét évvel jelentkezett egész estés filmmel. A mű három család párhuzamos történetét meséli el napjaink vidéki Magyarországán. Egy gazdag üzletember és felesége, kislányuk, egy kiállítás-rendező fotográfus és keramikus felesége, továbbá egy börtönpap története bontakozik ki a vásznon. Sorsuk összefonódik: többen ugyanabban a városban élnek, vagy éltek, s életüket alapvetően borítják fel a film folyamán feltáruló titkok és bűnök. 
„Az ember gyakran érzi úgy, hogy mellékszereplő a saját életében. Kicsit erről az érzésről is szól ez a film”- nyilatkozta a rendező, aki szereplőként is látható a vásznon, emellett látványtervezőként és a Latte Maffiato együttes közreműködésével zeneszerzőként is jegyzi a filmet. 
(forrás: magyar.film.hu)

Tovább a film adatlapjára

Online foglalás/jegyvásárlás


Nem halok meg 

Október 26. 16:45 óra

A vetítést követően Szilárdi Réka szociálpszichológus Kovács Dénes tanatológussal beszélget

Dér Asia megfigyelői dokumentumfilmet forgatott Einspach Gábor hasnyálmirigy-rákkal folytatott, sikeres küzdelméről. 
Szerencsére a nagy elődök, mint Esterházy Péter, nem bénítják le és nem is befolyásolják a rendezőt, a filmből kiviláglik készítőjének lankadatlan kíváncsisága és munkakedve, mellyel főszereplőjét galériáktól kórházi kezelésekig kíséri. Dér kamerája ott van, amikor Einspach, lenyűgöző parlamenti kilátását szemlélve újra munkába fog két kemoterápiás kezelés között, ott van, amikor hullafáradtan ágyba dől és lekattintja a villanyt, és ott van akkor is, amikor az éjszaka közepén csak hányni tud, vagy amikor már csak a görcs kínozza, de nincs olyan gyomortartalom, amit még fel bírna öklendezni.
„A rák nem külön van bennem. A rák én vagyok" – írta Esterházy Péter a Hasnyálmirigynaplóban, a Nem halok meg pedig ékes bizonyítéka annak, hogy ahány páciens, annyi történet. Einspach ugyanis egy pillanatig sem azonosul betegségével, nem is igazán hiszi el azt, s talán ez segít neki a valóban emberfeletti küzdelmet véghez vinni. 
(forrás: magyar.film.hu)

Tovább a film adatlapjára

Online jegyvásárlás


Hatalom

Október 27. 17 óra

Prikler Mátyás szlovákiai magyar rendező szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült filmje olyan fontos kérdéseket taglal a hatalom és az emberi természet viszonyáról, amely a magyar közönség számára is testközeli élmény lehet, különösen napjaink valóságában.
Politikusok számára rendezett vadászaton véletlenül lelőnek egy hajtót, egy fiatal srácot, aki ott helyben meg is hal. A fegyvert az a miniszter sütötte el, aki épp választási kampánya közepén van és azon kevés politikus közé tartozik, akik valóban tisztességesek és fontos ügyeket képviselnek, így a bukása országos szinten is súlyos károkat okozna. Senkinek nem áll érdekében, hogy bármi kitudódjon, ezért a hatalmi hierarchia legtetején ülő fejesek egy titkosszolgálati megbízottat küldenek ki a terepre, hogy tussolja el az ügyet, rázza le a turpisságot szaglászó újságírókat és kerülje el a botrány kibontakozását. 
A Hatalom a független és kísérletező filmeket fókuszba helyező rotterdami filmfesztiválon debütált, majd sikerrel vetítették a kolozsvári TIFF-en is. Az egyik főszerepet Hajdu Szabolcs színész-rendező alakítja. 
(forrás: magyar.film.hu)

Tovább a film adatlapjára

Online foglalás/jegyvásárlás