Fesztiválzáró 2023

2023. október 30.

Tarolt a Larry operatőre, Hartung Dávid, ő kapta a mai díjátadóval véget ért 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál egymillió forintos fődíját, a diákzsűri díját és a CinProCaS®-díjat is. Egy fiatal orosz operatőr, az Emperor című filmet fotografáló Daniil Fomichev lett a nagyjátékfilmes, a Saját erdő című Nádas Péter-portréfilm operatőre, Pálos Gergely pedig a dokumentumfilmes kategória győztese.

A Larry operatőre, Hartung Dávid kapta a ZSIFF fődíját és a diákzsűri díját is

A Taiko Hungary Japándob Egyesület szegedi tagozatának fellépésével családias hangulatban indult a 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál díjátadója szombaton a Belvárosi Mozi nagytermében. A seregszemle versenyprogramjában négy nap alatt, négy szekcióban, negyven alkotást tekinthettek meg a zsűritagok és az érdeklődő nézők. A filmeket a Szabó Gábor Balázs Béla-díjas operatőr irányításával működő szakmai zsűri értékelte, amelynek tagja volt még Dér Asia filmrendező, Borbás István operatőr, Nagypál Orsolya filmrendező és Ezequiel Salinas operatőr, a tavalyi fesztivál fődíjasa.

 

Szabó Gábor, a zsűri elnöke

A zsűrielnök köszöntőjében hangsúlyozta, csodálatos a fesztiválnak otthont adó Belvárosi mozi, elhivatott a szegedi csapat, ezért nagy élmény minden évben részt venni a munkában. Idén a magyar filmek mezőnye kiemelkedően erős volt, ezért szerettek volna azoknak is lehetőséget adni, akik alkotásukkal nem kerültek be a versenybe. Ők a Magyar Operatőrök Hete-sorozatban mutathatták be filmjüket, számukra Magyar Filmoperatőrök Egyesülete alapított díjat. 

 

„Fontosnak tartom ezt a fesztivált, ez már nemcsak Szeged városának, hanem a világ filmesei számára is fontos hely, ahol egy kicsit beleláthatunk abba, hogy merre halad a filmművészet Magyarországon és külföldön. A ZSIFF ablak a világra, ezért nagy szükség van rá, azon kellene még dolgozni, hogy minél több nézőhöz juthasson el” – mondta Szabó Gábor.

 

Borbás István, a zsűri tagja

A Svédországban élő neves operatőr, Borbás István is a zsűri tagjaként kért szót: „Ma sétáltam ebben a fantasztikus fényben, ebben a szép városban, és egy kávézó teraszán ücsörögve azt éreztem, hogy boldog vagyok. Ebben a zűrzavaros helyzetben, amiben most van a világ, ez nem semmi. Ez nyilván azért is van, mert a zsűrivel és a szervezőkkel, akik mindent megtettek, hogy nyugodtan tudjunk dolgozni, ez a fesztivál összejött. A dobokból áradó kollektív erő hasonlít a film készítéséhez, ott is a kollektív erő hozza össze az alkotást. Annál szebb nincs, és az sem baj, ha ezt közösen tudjuk élvezni. A technikának köszönhetően ma már egyedül is csinálhatunk, egyedül is nézhetünk filmet, amivel elveszíthetjük a kollektív élményt. Ezért is fontos, hogy ez a fesztivál megmaradjon, és olyan független maradjon, mint amilyen most. Ha megy tovább, akkor ez az egyik legfontosabb filmfesztivál lehet.”

 

Andor Tamás operatőr kapta a Zsigmond Vilmos-életműdíjat (fotók: Kuklis István)

Szabó Éva Andrea, a fesztivál művészeti vezetője és egyik alapítója adta át Andor Tamás operatőrnek a Zsigmond Vilmos-életműdíjat, a vele járó Popovics Lőrinc-kisplasztikát és az egymillió forintos pénzdíjat. A kitüntetett meghatódva azt kérte a közönségtől, hunyják be a szemüket és képzeljék mögé mindazokat, akik őt ehhez az elismeréshez hozzásegítették. Azt is elmondta, úgy érzi, ezzel a visszatéréssel – a nyolcvanas években forgatta Szegeden a Szerelem első vérig című filmet, majd a folytatását is – a történet kereknek látszik.

Az idén először kiírt kritikaíró pályázatra 29 írás érkezett középiskolásoktól és egyetemistáktól, akik három film közül választhattak: Lesen, Affrikáta, Az utca másik vége. A zsűrit képviselő Sághy Miklós filmesztéta, az SZTE BTK egyetemi docense jelentette be, hogy a 3. díjat Siklódi Lehel kapta Kényszervakáció című írásáért, a 2. díjas Paták Balázs lett a Titkok teknője, az 1. díjas pedig Hollós Judit A bezárás és elengedés rituáléja című kritikájával.

 

Szeged város díját Kolonics Erikától a Lesen című film operatőre, Szebeni Gábor vette át

A diákzsűri elismerését Sipos Ivett adta át Az utolsó felvonás című kísérleti film két operatőrének, Tóth Evelinnek és Bogdán Andrásnak. A diákzsűri 200 ezer forintos díját a Larry operatőre, Hartung Dávid kapta meg. Szeged város díját, egy míves Hollóházi porcelán vázát Kolonics Erikától, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől a Lesen című film operatőre, Szebeni Gábor vette át. A kritikus zsűri 300 ezer forintos díját Gyöngyösi Lilla jelentette be: a Budapest Silo operatőrének, az argentin Ezequiel Salinasnak ítélték oda. A kritikusoktól dicséretet kapott a Will You Look At Me? kínai rendezője és egyben operatőre, Shuli Huang, aki New Yorkból videón bejelentkezve mondott köszönetet, és arról is beszélt, milyen nagy inspirációt jelentett számára Zsigmond Vilmos munkássága. 

 A HCA egyik díját a Veszélyes lehet a fagyi operatőre, Szilágyi Gábor kapta

A Vision Team és a Special Grip Hungary Füzesi Tamásnak, a Hajszálrepedés című film operatőrének adta át a 2,5 millió forint értékű felajánlást eszközbérléshez a következő filmje elkészítéséhez.

A Magyar Operatőrök Hete-sorozatban vetített filmek közül az 56 neves operatőrt tömörítő Magyar Filmoperatőrök Egyesülete (HCA) díját, Kardos Sándor A romlás virágai című képét a Hórusz Archívumból Szabó Gábor két alkotónak adta át. A Szelíd című film operatőrének, Nagy Zágonnak, aki úgy fogalmazott, a jelenlegi helyzetben a szabadság fontos bástyája a szegedi fesztivál. A másik díjat a Veszélyes lehet a fagyi operatőre, Szilágyi Gábor kapta, aki a filmet rendező testvérének, Szilágyi Fanninak mondott köszönetet.

A kísérleti filmek kategóriájának 500 ezer forintos díját az Elsewhere operatőre, a mexikói Argenis Salinas Pineda kapta. A kisjátékfilm kategória győztese a Datsun operatőre, Marty Williams Új-Zélandról mondott köszönetet. A dokumentumfilmes szekcióból dicséretet kapott a Will You Look At Me alkotója, a kínai Shuli Huang, akinek filmje egy kamerával írt utazás a lélek mélyére. A kategória 500 ezer forintos díját a Saját erdő című Nádas Péter-portréfilm operatőre, Pálos Gergely nyerte el. A nagyjátékfilm kategória 500 ezres díját az Emperor című orosz dráma operatőre, Daniil Fomichev kapta különleges és intenzív világú filmjéért. 

 

A fődíjat a Larry operatőrének, Hartung Dávidnak az életműdíjas Andor Tamás adta át

A fesztivál egymillió forintos Zsigmond Vilmos-fődíját a Larry operatőrének, Hartung Dávidnak az életműdíjas Andor Tamás adta át. „Nekem ez a film a legfontosabb munkám volt, hatott az életemre és az életem is a filmre. Nagyon sokat jelent ez a díj, köszönöm a film rendezőjének, Bernáth Szilárdnak.” Hartung Dávid megkapta a legjobb operatőrnek járó CinProCaS®-díjat is: a rendszer 6 hónapos ingyenes használatát a következő filmje megtervezéséhez.

Szöveg: Hollósi Zsolt

Fotó: Kuklis István

Forrás: szeged.hu