Pályázati kiírás

2024. március 14.

8. ZSIGMOND VILMOS NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL

Helyszín: Szeged, Belvárosi Mozi
Időpont: 2024. október 8-12.

„Az, hogy az ember filmet csináljon, egy boldogító érzés. Ezt kívánom nektek, csináljátok végig, ne hagyjátok abba!” (Zsigmond Vilmos)

Zsigmond Vilmos (1930-2016), a világhírű, magyar származású Oscar-díjas operatőr Szegeden született, a róla elnevezett filmfesztivál ennek a gondolatnak a jegyében hívja seregszemlére az operatőröket, és helyezi fókuszba a filmkép minőségét.  

A fesztivál fővédnöke: Susan Zsigmond

A fesztivál célja

A fesztivál kiemelt célja, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, illetve munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, és lehetőséget teremtsen fiatal filmesek bemutatkozására. 

A fesztiválra érkezett pályaműveket a zsűri elsősorban az innovatív operatőri teljesítmény alapján értékeli, ugyanakkor figyelembe veszi a film egészének művészi színvonalát.

FELHÍVJUK A PÁLYÁZÓK FIGYELMÉT, HOGY EZEN A FESZTIVÁLON A DÍJAT AZ OPERATŐRÖKNEK ÍTÉLI A ZSŰRI. 

A VERSENYPROGRAMBA JUTOTT FILMEKÉRT NEM ÁLL MÓDUNKBAN JOGDÍJAT FIZETNI. 

A pályázók köre 

Korhatár nélkül jelentkezhetnek alkotók és alkotócsoportok, és várjuk azokat a műveket is, amelyekben filmművészetet tanuló rendező és/vagy operatőr szakos egyetemi hallgatók részt vettek. 

Három kategóriában lehet pályázni: 
2022. január 1. után készült NAGYJÁTÉKFILMEKKEL, RÖVIDFILMEKKEL (műfaji és technikai megkötés nélkül, max. 51 perces alkotás) és DOKUMENTUMFILMEKKEL. Egy alkotó több filmet is nevezhet. 

A fesztivál programjában idén is szerepel a tavaly indított Magyar Operatőrök Hete elnevezésű szekció, melynek filmjeit a beküldött alkotásokból a zsűri választja ki. A nyertest a HCA díjazza. 
A nevezés regisztrációs díjhoz kötött, mely filmenként egységesen, filmhossztól és kategóriától függetlenül bruttó 6350 Ft nevezésenként, amelyet itt lehet befizetni:

Amennyiben a Európai Közösség területéről, illetve harmadik államból, adóalanyi minőségben regisztrál, úgy e tényt kérjük jelezze  a zsigmondvilmosfeszt [at] gmail.com e-mail címen a regisztrációt követően, a banki tranzakció azonosítójával és a cég alábbi adatai megadásával: cégnév, székhely címe, közösségi adószám/adószám.

Technikai feltételek

A nevezett filmekhez időkorlát nélküli online screenert kérünk, amennyiben kódolt, kóddal együtt (amely a fesztivál végéig érvényes). Kérjük, a filmeket minden esetben lássák el angol felirattal! Kérjük továbbá, hogy a megtekintő kópia a film végleges verziója legyen!
A versenyprogramba került filmeket kizárólag DCP-formátumban tudjuk elfogadni. 

Nevezési lap

Nevezési határidő: 2024. május 31. 24:00
Versenyprogram kihirdetése: 2024. június 17.
A pályázati kiírás részét képezik a Nevezési szabályok

Értékelés

A beérkező műveket neves operatőrökből, rendezőkből, filmes szakemberekből álló válogató zsűri értékeli. 
A versenyprogramba került filmekről szakmai zsűri dönt, melynek elnöke Szabó Gábor Balázs Béla-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos egykori munkatársa. A fesztivál fődíját, a Zsigmond Vilmos díjat a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó operatőr kapja. Elismerésben részesülnek az egyes kategóriák legjobbjai, valamint Szeged városa, a filmkritikusokból és diákokból álló zsűri is odaítéli díjait.

A zsűri fenntartja a jogot, hogy nem minden kategóriában ad ki díjat.